top of page
Gdańsk - Visste du at det var angrepet på Westerplatte i Gdańsk som var starten på 2. verdenskrig, eller at Gdańsk var en av de største byene i øst-europa på 1500-1600-tallet, hele 10 ganger større enn Berlin? Gdańsk har er spennende historie som strekker seg over 1000 år tilbake i tid, og byen har en svært viktig plass i Polakkenes bevissthet. Byen har hatt stor betydning innenfor handel der den ligger strategisk til ved utløpet av elva Wisła og møter det Baltiske hav. På slutten av 1700-tallet ble byen gitt til Tyskland og fikk navnet Danzig, og var inntil 1919 en del av Tyskland. En periode var hele 95 prosent av innbyggerne tyske, og 97 prosent snakket tysk. Under 2. verdenskrig ble nesten 90 prosent av byen langt i ruiner, men ble i etterkrigsårene restaurert.
Reiser du til Gdańsk anbefaler vi en tur på Solidaritetsmuseet som forteller historien om Lech Wałęsa som startet solidaritetsbevegelsen for å verne om arbeidernes rettigheter. Eller kanskje du vil ta deg en tur til Sopot for å vandre langs de fantastiske sandstrendene som regnes som de beste sandstrendene ved det Baltiske hav. En vandring i gamlebyen er også et must, der du kan se de flotte bygningene i ulike stiler, flesteparten bygd opp igjen etter å ha blitt ødelagt under 2. verdenskrig, eller bare gå langs havneområdet og besøk en av de mange uterestaurantene og fortauscaféene for noe godt å bite i.
En times reise fra Gdansk befinner slottet Malbork seg. Det troner majestetisk ved elven Nogat, en sideelv til Wisla, og er Europas største gotiske slott. Det ble bygget på 1300-tallet av tyske riddere, og i dag er det en av Polen største turistattraksjoner.
Stutthof var den første av nazistenes konsentrasjonsleir som ble bygget i Polen, og ligger innenfor området til fristaden Danzig. De første fangene her var polske innbygere som ble arresterte i fristaden Danzig, men leiren ble senere en internasjonal leir som bestod av mennesker fra over 28 land. Hit ble blant annet 270 norske politimenn sendt, og flere norske fanger kom hit fra Grini.
bottom of page